Publicaties van derden


40 FAVORIETE WANDELINGEN, Wandelboekje van natuurvrienden

omslag Wandelboekje

Klik hier voor meer informatie


Op de Website van “Water Natuurlijk Vallei en Veluwe” kunt u ook hun Nieuwsbrieven lezen.
In die van april 2016 staat onderstaand bericht over de BekenAtlas.
Verder staat in de laatste Nieuwsbrief van 10 juni jl een artikel over de voorjaarsexcursie van de Bekenstichting in Putten

nieuwsbrief

Klik hier voor meer informatie

 


 

Wandelen langs beken op de Veluwezoom

De VVV Arnhem Nijmegen heeft een aantal lokale ‘wandelommetjes’ ontwikkeld. Ze lopen door het stroomgebied van beken en sprengen op de Veluwezoom. De routes hebben ieder een lengte van 6 tot 10 kilometer en kunnen worden gestart vanuit Velp, Spankeren en Laag Soeren. De routes zijn op internet te bekijken:

Naar verwachting worden er nog meer routes ontwikkeld langs beken en sprengen in de gemeente Rheden.


Het natuur- en cultuurlandschap van Hattem

2014-05 Het natuur en cultuurlandschap van HattemDat is de titel van een boekje dat uitgegeven is door de Vereniging Landschap en Milieu Hattem. Ons bestuurslid Ans Braakenburg schreef het verhaal over het ontstaan van de verschillende landschapsvormen rond Hattem. Alice van Zaal, Jannie Visscher en Jannes Hoeksema verzorgden twee wandelingen in de gemeente Hattem en een fietstocht langs de IJssel. Het boekje is aangeboden aan burgemeester Wiggers die het met genoegen in ontvangst nam. Veel mensen zijn zich bewust van de unieke omgeving van Hattem, maar weten vaak niet hoe die ontstaan is. Het boekje geeft daarover informatie met veel foto’s.
Het boekje is voor € 6.75 verkrijgbaar bij de Hattemse boekhandels en bij het Voerman Museum. Ook is het te bestellen via info@landschapenmilieuhattem.nl of tel. 038 4443362


Vaassen, een cultuurhistorische wandeling

Veerle Simons. Uitgegeven door Matrijs, Utrecht. Te verkrijgen in de boekhandel.
De wandeling leidt ook langs sprengen en beken en oude molenplaatsen.


De Renkumse en Heelsumse Beekdalen. Een cultuurhistorische wandelgids.
Ruud Schaafsma, in samenwerking met IVN Zuidwest Veluwezoom.
Uitgegeven door Matrijs, Utrecht. Prijs € 19,95. Deze gids is ook via de Bekenstichting te verkrijgen (info@sprengenbeken.nl)
In dit boek, dat een tweeluik vormt met de cultuurhistorische wandelgids De Oosterbeekse en Doorwerthse beken, spelen de Renkumse en Heelsumse beken de hoofdrol, samen met de negentien watermolens die eeuwenlang in deze regio door het beekwater werden aangedreven. Daarnaast wordt aandacht besteed aan het ontstaan van het gebied, de boeiende geschiedenis van beide beekdalen en aan de flora en fauna die er gedijen.
In alle jaargetijden is het een genot om door de Renkumse en Heelsumsebeekdalen te wandelen en de rijke natuur te bewonderen.
‘De Renkumse en Heelsumse beekdalen’ is daarbij, met haar zes losbladige wandelroutes, een onmisbare gids. Daarnaast is het boek een prachtig werk voor iedereen.
Voor meer informatie lees hier [7.551 KB] .


De Oosterbeekse en Doorwerthse beken. Een cultuurhistorische wandelgids
Ruud Schaafsma, in samenwerking met IVN Zuidwest Veluwezoom.
Uitgegeven door Matrijs, Utrecht. Prijs € 14,95. Deze gids is ook via de Bekenstichting te verkrijgen (info@sprengenbeken.nl)
Deze gids laat de wandelaar het landschap beleven en wijst op de bijzondere details. Cultuurhistorie en natuur gaan hierbij naadloos in elkaar over. Drie wandelroutes worden apart beschreven en zijn als losbladige wandelkaarten bijgevoegd.


Wandelingen rond Wageningen, in het voetspoor van Hemmo Bos
Het landschap rond Wageningen wordt zeer gedetailleerd beschreven op een door dr. Hemmo Bos rond 1890 gemaakte kaart. Aan de hand van vijf wandelingen kunt u de veranderingen ontdekken die in ruim een eeuw plaatsvonden. Iedere wandeling geeft naast de routebeschrijving inzicht in de flora en fauna en de cultuurhistorie van dit deel van het gebied. Geschreven door Ruud Schaafsma.
( € 13,50).


 

Op www.epernet.nl verscheen een interessant artikel over de Kopermolen in Zuuk “Woar blif de tied: De Kopermolen in Zuuk” door Gert van den Esschert.

Om te openen klik hier [375 KB] .nieuwsbericht Week van de Invasieve Exoten 17-26 juni 2016