19 maart, IVN lezing: Bevers in Nederland

19 maart houdt de IVN een lezing met als onderwerp: ‘Bevers in Nederland: knuffeldieren, lastpakken of toch iets anders?’. De lezing zal worden gehouden in dok Zuid in Apeldoorn (1e Wormenseweg 460) en begint om 19.30 uur. Voor deze lezing dient u zich aan te melden via lezingen@ivn-apeldoorn.nl of 055-5427357. De kosten voor deze lezing bedragen €3,- p.p., tenzij u IVN- of KNNV-lid bent.

Door IVN-Apeldoorn

Na een toevallige en verrassende ontmoeting tijdens een kanotocht in het Nationaal Park De Biesbosch is de bever niet meer weg te denken uit het leven van Willy de Koning. Al jaren noteert ze de waarnemingen van haar lievelingsdier in een natuurblog en zoekt naar antwoorden op de vragen die deze bijzondere dieren bij haar oproepen.

Tijdens de lezing gaat ze in op de leefwijze van de bever, z’n uiterlijke kenmerken, de vele soorten sporen die het dier achterlaat, de leefomgeving, z’n aanpassingsvermogen en de invloed van de bever op z’n omgeving. Verder komen de oorzaken van het verdwijnen van de bever, zo’n 200 jaar geleden, aan de orde en de herintroducties die sinds de jaren 80 van de vorige eeuw plaatsvonden. Ook neemt ze ruim de tijd voor het beantwoorden van vragen en gaat ze in op de huidige discussies over bevers die overlast veroorzaken.

Uit de enorme hoeveelheid beeldmateriaal en opgedane kennis heeft Willy de Koning een documentaire samengesteld met een compleet en actueel verhaal over het leven van de bever. Deze documentaire “Bevers in Nederland” zal in het tweede deel van de lezing worden vertoond.

Omdat zij haar kennis met anderen wil delen en het maar weinigen lukt deze veelzijdige dieren zo te kunnen volgen zoals zij, heeft ze via de KNNV uitgeverij Avonden langs de waterkant, een dagboek van een beverliefhebber uitgebracht. Dit boek en haar nieuwste bever-dvd zijn deze avond verkrijgbaar.

Meer informatie kunt u krijgen via de website van IVN-Apeldoorn.