Beekwandelingen

Op deze pagina zijn een aantal Beekwandelingen opgenomen. Soms wordt verwezen naar de pagina Publicaties van deze site.

Te voet langs stromend water
In een tweetal boekjes zijn cultuurhistorische wandelingen langs Veluwse sprengen en beken opgenomen. De boekjes bevat veel informatie en een goede beschrijving omdat het gaat om niet gemarkeerde routes.


Te voet langs stromend water, deel 1, bevat 8 wandelroutes tussen Hattem en Apeldoorn. De routes zijn 8 tot 11 km lang en in Epe en Heerde te koppelen.
Dit wandelboekje is in juli 2012 opnieuw uitgegeven.

Voor routewijzigingen klik hier…


Te voet langs stromend water, deel 2, bevat 8 wandelroutes tussen Apeldoorn en Arnhem. De routes zijn 6 tot 11 km lang.

Voor routewijzigingen klik hier…
stromend water 2

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Klompenpaden Harsloërpad en Breukerengpad
Nieuw is een wandelroute in het Binnenveld tussen Bennekom en de Grift: de gecombineerde klompenpaden Harsloërpad en Breukerengpad. De laatste route start bij Kasteel Hoekelum. Beken in het Binnenveld zijn de Nergenase Beek en de Kromme Beek.
Een folder met routebeschrijving is verkrijgbaar bij de kaasboerderij Hoekelum en de camping Het Binnenveld in Bennekom. Informatie is ook te vinden op www.klompenpaden.nl


Wandelingen in de omgeving van Apeldoorn
Apeldoorn kent ‘Ommetjes in Apeldoorn‘ voor een deel langs sprengen en molenplaatsen, samengesteld door IVN-Apeldoorn. Te downloaden op www.ivn.nl/apeldoorn, publicaties/routes voor wandel- en fietsroutes.


Wandelingen op de Zuid-Veluwe
Op de Zuid-Veluwe lopen langs de meeste beken paden. Deze zijn als onderdeel van beekherstel opgeknapt. Meerdere (beschreven) wandelingen komen langs beken.
Bij het Airbornemuseum Hartenstein, Utrechtseweg 23 in Oosterbeek, beginnen tweepaaltjeswandelingen voorzien van informatieborden: de Perimeterroute ( 4 km) en de Hemelse Berg route (3,5 km).
IVN Zuidwest Veluwezoom heeft drie wandelboekjes uitgegeven. Te verkrijgen bij de VVV en boekhandels in Oosterbeek.
De ‘Thijssewandeling’ voert van station Oosterbeek naar de Westerbouwing (15 km). De wandeling komt langs de Dunobeek en de Seelbeek.

Heerder bekenpad

Het Eper bekenpad

Wandelingen rond Wageningen, in het voetspoor van Hemmo Bos


Routewijzigingen voor ‘Te voet langs stromend water’:

De Tongerense beekroute
Deze is door bouwwerkzaamheden (bij punt 8) op dit moment niet te goed te wandelen: In verband met de afzetting van de Waayenberg wordt aanbevolen om bij punt 8 op de route bij de kruising Molenweg-Wisselseweg rechtsaf te gaan tot de Korte Bleekersweg. Daar linksaf de Korte Bleekersweg in en die blijven volgen. U kunt bij de beekovergang links de waterval van de Wisselse molens zien. Aan het einde van de weg gaat u rechtsaf en bevindt zich dan weer op de beschreven route.

Gravinnebeekroute
In de winter van 2010 is de Coldenhovensebeek gerenoveerd. De beek is toen om de papierfabriek heen geleid. Het gevolg is dat deze beek slechts gedeeltelijk langs de weg zichtbaar is. Wijzigingen en aanvullingen ter verbetering zijn:
Op blz. 40:
1 Voor de papierfabriek rechtsaf, dit is de “Molenbeekweg”. Stork is geen papierfabriek.
2 Het is beter het stukje over de asfaltweg weg te laten. De weg is veel te druk om langs te wandelen. Het stukje stippelweg op de kaart weg laten.
3 Er is sprake van een “dam” over de beek. Na de renovatie van de beek is dit een brugje geworden.
Op blz.41:
4 Er staat “Bij een slagboom met bordje “Opengesteld ………….”. Dit bordje is er niet; er is wel een bordje “Landgoed Boshul”.
5 Aanpassing van de wandeling: “Even verder, bij een hek met prikkeldraad gaat u linksaf, tussen twee houten palen door, (er is maar 1 houten paal meer) langs hekje en bordje “opengesteld”. Direct daarna schuin rechtsaf een bospad dat licht stijgt en daalt. Aan uw rechterhand een heuveltje, hier gaat u links een bospad in.
6 Dit stukje is niet juist: Volg dit pad tot een Y splitsing en houdt rechts aan de heuvel op . U komt dan bij een prullenbak, boven bij de sprengkop van de Gravinnebeek. Zie het kaartje hieronder.

Gravinnebeekroute – routewijziging

Wenumse Beekroute

Op pag 63 bovenste regels:

“De grindweg komt uit op een Y-kruising. Hier gaat U rechtsaf, Greutelseweg, een halfverharde weg. U passeert aan uw linkerhand Het Olde Lover en aan uw rechterhand ‘t Jachthuis.”