Beken Atlas Veluwe (BAV)

Alles over 150 Veluwse beken in nieuwe digitale omgeving.

Digitale Bekenatlas  Veluwe
zet Bekenstichting op de kaart

De Bekenatlas Veluwe, dat is de naam voor het nieuwe digitale kaartsysteem dat de Bekenstichting samen met de provincie Gelderland heeft ontwikkeld. Het systeem is  vanaf begin april gratis voor iedereen beschikbaar via de website sprengenbeken.nl
De geavanceerde bekenatlas is te gebruiken op de pc, tablet en smartphone zodat zowel thuis als in het veld alle informatie binnen handbereik is. De verwachting is dat zowel de professional als de beekliefhebber hier enorm profijt van heeft.

De Bekenatlas Veluwe (BAV) is een initiatief van de Bekenstichting die van mening was dat het oude kaartmateriaal aan een grondige modernisering toe was. Twee jaar is eraan gewerkt onder leiding van Wiebe Kiel, een actieve vrijwilliger van de Bekenstichting.  Samen met de provincie Gelderland is een omgeving ontwikkeld waarin veel informatie over beken is samengevoegd. De waterschappen Vallei en Veluwe en Rijn en IJssel hebben daaraan eveneens een bijdrage geleverd.

BAV

Zo zijn er in de bekenatlas recente achtergrond kaarten opgenomen van de Veluwe, luchtfoto’s en een hoogtekaart.
Daarnaast kan er ook naar oude situaties worden gekeken aan de hand van historische kaarten die teruggaan tot 1850. Tevens is een kaart met landgoederen op de Veluwe opgenomen. Bijzonder is  dat er per beek informatie aangeklikt kan worden. Dat kan gaan over de rol van de beek in tijden dat waterkracht nog van economische belang was, de ecologische waarde ervan of over  herstelprojecten. Daarnaast zijn in het systeem de plaatsen opgenomen waar nog watermolens staan of in het verleden stonden, compleet met informatie over die molens. Door foto’s krijgen de beken en molens nog meer gezicht.

Volgens projectleider Wiebe Kiel biedt de nieuwe omgeving voor elk wat wils. “De professional zal watertanden van het mooie kaartmateriaal en de recreanten boren hier een schat aan informatie aan die het recreëren langs de beek nog aantrekkelijker maakt,” aldus  Kiel. Hij wijst er nog op  dat alle infoborden bij de beken binnenkort worden uitgerust met een QR code die rechtstreeks toegang geeft tot website van de Bekenstichting en daarmee tot de Bekenatlas Veluwe. In de steigers staan ook nog plannen om  beekwandelingen op te nemen en GPS coördinaten van markante punten toe te voegen.

www.bekenatlas.nl