Boeiende activiteiten rondom Kopermolen Zuuk

Tentoonstelling

‘Op Kracht van stromend water’ heet de tentoonstelling die nog tot eind  september wordt gehouden in museum Hagedoorns Plaatse. Schitterend middelpunt van de expositie is de bijzondere kopermolen van Zuuk die vlak bij het museum ligt. De historie van deze watermolen is in beeld gebracht, er zijn excursies naar de molen waarbij deze te bezichtigen is, er is een wandelroute uitgezet en er is een boek te koop over de boeiende geschiedenis  ervan.

kopermolen waterval (1) pagina 62-63 kopermolen Zuuk

De tentoonstelling is opgezet als erfgoedfestival samen met de Bekenstichting en het Waterschap Vallei en Veluwe. Veel foto’s uit de oude doos vertellen de geschiedenis van de kopermolen. Ook attributen uit vervlogen tijden zijn er te zien, zoals een koperbroodje waar centen uit werden geslagen. Op de expositie is mooi te zien hoe de molen steeds van functie veranderde naarmate er vraag kwam naar andere producten.  Zo was het  waterrad met molenhuis behalve kopermolen, ook papiermolen en graanmolen. Ook de papierfabricage is aan de hand van oud filmmateriaal te volgen.

Op een andere verdieping van het museum is een expositie over de rol van water op de Veluwe. Het overvloedig aanwezige water uit de sprengen werd gebruikt om talloze waterraderen te laten draaien en die vormden daarmee de economische motor van de Veluwe.  Jonge bezoekers kunnen hun kennis testen en een watermolenaarsdiploma halen.

Als buitenactiviteit is er een wandeling uitgezet langs de twee watermolens in Zuuk. Bij het museum is een gratis folder verkrijgbaar die de route aangeeft en waarin bijzonderheden staan  over het agrarische landschap met mooie, oude boerderijen en natuurlijk over de beken die door dit gebied stromen.

Boek

Het museum verkoopt ook het boek “De Kopermolen in Zuuk”  dat geschreven is door de Eper historicus Henri Slijkhuis. In dit  prachtig geïllustreerde boek valt te lezen hoe deze watermolen eeuwenlang een economische factor van belang was voor de regio. Alle oude molenaars komen aan bod evenals de cultuurhistorische waarde van het monument. Het boek is voor 12,50 euro te koop.

bandomslag kopermolen Zuuk

Excursies

Als kers op de taart worden er ook nog excursies vanuit Hagedoorns Plaatse naar de kopermolen georganiseerd. Vrijwilligers van de Bekenstichting geven tijdens deze excursies uitleg over alles wat de route te bieden heeft. Bezoekers komen van alles te weten over de geschiedenis van deze bovenslag watermolen en het ingewikkelde bekenstelsel dat ervoor zorgde dat de raderen konden draaien. Heel bijzonder is dat de kopermolen tijdens deze excursies ook van binnen te bezichtigen is. Bezoekers treffen daar een tafereel aan dat doet denken of de molenaar net een kopje koffie is gaan drinken. Het bezoek duurt ongeveer een uur. De excursies  zijn op  10/7, 24/7, 7/8, 21/8, 4/9 en 12/9 en de kosten bedragen 1 euro per persoon. Het tijdstip van vertrek is steeds 14 uur. Geïnteresseerden kunnen zich verzekeren van een van de twintig plekken door zich aan te melden bij Hagedoorns Plaatse.