Crowdfunding moet laatste Europese rivierkreeften in Arnhem redden

Geldersch Landschap en Kasteelen (GLK), beheerder van landgoed Warnsborn in Arnhem, heeft samen met onderzoeksbureau Alterra van de Wageningen Universiteit een reddingsplan gemaakt om uitsterven van de laatste Europese rivierkreeften in Nederland te voorkomen. Zo’n 400 van deze waterdieren huizen in een vijver op landgoed Groot Warnsborn in Arnhem.

Voor het reddingsplan is zo’n 75.000 euro nodig. GLK heeft een crowdfundingsactie gestart om dit bedrag binnen te halen.

​Tot de jaren ’50 van de vorige eeuw kwamen Europese rivierkreeften volop voor in Nederland. Daarna is het snel bergafwaarts gegaan, vooral door de opmars van Amerikaanse soortgenoten.

Deze Amerikaanse rivierkreeften, die in Nederland zijn geïmporteerd, vermeerderen zich explosief en brachten bovendien een schimmelziekte mee, waaraan de Europese kreeften doodgaan.

Dit artikel in de Gelderlander (Katern Arnhem 7 0ktober 2014) vraagt om enige verduidelijking.

Dat de Europese rivierkreeften in de vijvers van Warnsborn niet zijn verdrongen door de Amerikaanse soort is te danken aan de unieke ligging van het sprengenbekengebied Warnsborn en Vijverberg. Deze gebieden liggen ten noorden van de Schelmseweg; de ‘waterscheiding’ op de stuwwal van Arnhem. Vreemd genoeg lag er ten zuiden van Arnhem wél ijs in de voorlaatste ijstijd (het Saalien) maar ten noorden van Arnhem niet. De beken in het genoemde gebied stromen dus niet naar de Rijn, maar lopen dood in de zandgronden van de Veluwe. De vijvers van Warnsborn en Vijverberg zijn daardoor niet bereikbaar voor biologisch leven uit de open wateren ten zuiden van Arnhem.

In het boek “Vliegveld Deelen, van last tot lust?” van Dick Veerman (http://dickveerman.nl/vliegveld-deelen/het-ontstaan-van-de-veluwe/) staan een paar interessante kaartjes (fig. 5 en fig. 7) die laten zien hoe de situatie in het Saalien was rond Arnhem.

Gerard Herbers