De decemberversie van de Wijerd is uit!

 

De Wijerd is het tijdschrift van wat kortweg ‘De Bekenstichting’ wordt genoemd. Deze Stichting houdt zich bezig met de bescherming van de prachtige beken en sprengen op de Veluwe.

Deze Wijerd staat weer vol met interessante artikelen en foto’s. Zo is er een stuk over de Eerbeekse bekenroute en wat daar allemaal te zien is. Overigens is de folder van deze wandelroute verkrijgbaar bij de bekenstichting.
Het tweede deel van de beschrijving van bijzondere en eerbiedwaardige bomen verdient ook de aandacht. Kenner Gerard Visscher beschrijft bomen in en bij Ugchelen, Heerde, Eerbeek en een bijzondere boom bij Beek-Ubbergen.

Wist u dat er bij Velp ooit een zalmkwekerij is geweest? Harry Buurman vertelt erover en over zijn herinneringen aan landgoed Biljoen. Het zuivere bronwater van de Rozendaalse en Beekhuizense beek was steeds gelijk van temperatuur en dus geschikt voor de viskwekerij.

Een interview met Charlotte Rauwenhoff en de heer Cuno van der Feltz beschrijft de roerige geschiedenis van Landgoed Tongeren, waar de belangen van boeren soms niet dezelfde waren als die van andere organisaties.

Last but not least: Voorzitter Jan vd Velde van de bekenstichting vestigt de aandacht op de problemen die zijn ontstaan door het droogvallen van de beek bij Zuuk. De bekenstichting gaat in overleg om dit soort problemen in de toekomst te voorkomen.

Heeft u al gehoord van het nieuwe boek van de Bekenstichting? Het gaat over de Wenumse watermolen, is geschreven door Henri Slijkhuis en is onlangs tijdens een feestelijke bijeenkomst gepresenteerd.

Nieuwsgierig geworden?

Bestel een exemplaar van het boek of van ‘De Wijerd’ bij het secretariaat,

Mevr. Zwier Hottinga,
mail: info@sprengenbeken.nl
tel: 0578 631459