Diverse onderwerpen


Mooie onderwaterfoto’s Veluwse sprengenbeken, zie hier


Gedownload en geplaatst met toestemming van www.ijsvogels.nl
Op deze website kunt u de prachtigste foto’s zien en bestellen.

IJsvogel (Alcedo atthis, de vogel uit ons logo)

IJsvogel
IJsvogel in love
Kan hij niet lezen?
Kan hij niet lezen?

Beekherstel met kokerjuffers
Klik hier voor meer informatie


Uit ‘de Stentor’ van 6 december 2008

Beekprik
De beekprik is bezig zichzelf uit zijn bedreigde en beschermde status te zwemmen.
Daar lijkt het tenminste sterk op.
Dik 25 jaar geleden maakte de kersverse Stichting tot Behoud van de Veluwse Sprengen en Beken, zeg maar de Bekenstichting, zich druk over het gebrek aan onderhoud aan de sprengen waardoor de beekprik tot de zeldzaamheden was gaan behoren. Want het visje heeft helder water en vlot stromend water nodig. Sindsdien is er hard gewerkt aan de beken. Eerst door de Bekenstichting en haar ruimploegen, tot beekonderhoud de taak werd van het Waterschap Veluwe.


Het is allemaal niet voor niets. ‘Opeens’ blijkt de beekprik alom aanwezig te zijn. Hij profiteert van alle schone beken en plant zich lustig en talrijk voort. Dat blijkt uit visonderzoek dat het Waterschap Veluwe stelselmatig laat uitvoeren. Het is het werk van een gespecialiseerde beroepsvisser.
Recent is de visser in de Rode en Nieuwe Beek in Vaassen ‘gedoken’. Het werd even flink tellen voor hem: 701 bermpjes, 256 driedoornige stekelbaarzen en 711 beekprikken. Of neem het onderzoek uitgevoerd in de Verloren Beek op de grens van Emst en Epe: van de 458 gevangen visjes waren er 326 beekprik.
Raar visje eigenlijk, die beekprik. Een soort mini-paling, hooguit vijftien centimeter lang, met een buitenproportionele grote zuigmond; een grote bek, zeg maar. Hij houdt er ook al zo’n merkwaardig leven op na. Uit een eitje kruipt een blinde larve die een kokertje om zich heen bouwt en wel vijf tot zeven jaar in zo’n buisje ‘woont’, op of in de beekbodem, waar hij ook zijn voedsel op de tast bij elkaar scharrelt en uit het voorbij stromende water vist. Zwemmen doet-ie amper, hij laat zich hooguit een stukje meedrijven.
Als het tijd wordt om volwassen te worden krijgt hij de gedaante van een palinkje. Hij kan als volwassen vis wel zien, maar niet meer eten, doordat zijn lijf is ingericht op voortplanting. Daarvoor zwemt hij stroomopwaarts om in de spreng van de beek eitjes af te zetten.

Beekprikken in de Koppelsprengen, N.Jullens