Kinderen geven kleur aan het beekdal

Renkum, juni 2013
In maart ben ik als coördinator van de vrijwilligers werkgroep ‘Beken en sprengen’ van IVN Zuid-West Veluwezoom, uitgeroepen tot Landschapsknokker 2013, natuurvrijwilliger van het jaar in de provincie Gelderland.
Deze eretitel en bijbehorend geldbedrag wordt jaarlijks door Stichting Landschapsbeheer Gelderland gegeven aan een vrijwilliger die opvalt door zijn of haar inzet en enthousiasme voor het landschap.
Het geldbedrag heb ik gebruikt om kinderen meer te betrekken bij het landschap in het algemeen en het Renkums beekdal in het bijzonder.
Op 13 en 14 juni heb ik mijn plan uitgevoerd. Eerst heb ik een les verzorgd op alle drie de Renkumse scholen, over de geschiedenis (watermolens en de daaruit gegroeide papierfabriek), de natuur in het beekdal en het unieke feit dat een fabrieksterrein (Van Gelder Papier en Vredestein) is teruggegeven aan de natuur. Na de les maakten de kinderen in de klas kleiballen met beekdalzaden. De dag erna verzamelden de tachtig kinderen zich op het ‘dorpsbalcon’ en het wandelpad. Op mijn teken gooiden zij zo’n 600 zaadballen het nog grotendeels kale beekdal aan de Beukenlaan in. Het was een vrolijk makende activiteit met veel belangstellenden. De uitgezaaide planten (moerskartelblad,wateraardbei, pinksterbloem, grote ratelaar, blauwe knoop, pijpestrootje, vier zeggensoorten) zullen volgend jaar bloeien.

 

Kinderen gooien zaadbollen – Foto: Ruud Schaafsma