Maart nummer Wijerd: beken stromen niet vanzelf!

Beken stromen niet vanzelf. In de nieuwste uitgave van het kwartaalblad De Wijerd is daarover een keur van verhalen te vinden.

De kwartaalwandeling in deze Wijerd is de Loenense Bekenroute, waarbij ook de Middelste Molen in

Loenen onder de aandacht wordt gebracht. De Stichting Museum de Middelste Molen produceert nog steeds papier op authentieke wijze en dit proces is ook te bekijken, zie de site http://www.demiddelstemolen.nl/.

Ten zuiden van Apeldoorn ligt Klarenbeek. De eigenaar van huize Klarenbeek vertelt over de voormalige sigarenkistjesfabriek op zijn terrein en hoe met het landgoed wordt omgegaan; er is nu een museale functie en het is een zgn. trouwlocatie.

Tussen Arnhem en Dieren zijn ook landgoederen! De beheerders van Hof te Dieren en Kasteel Middachten nemen u mee en vertellen over het onderhoud en soms zorgen over het water en het terrein.

Landgoed Bronbeek in Arnhem sluit de rij van landgoederen af. Vele elementen van de oorspronkelijke aanleg zijn behouden en door de vele monumenten is het een herdenkingsplaats voor veteranen en nabestaanden van slachtoffers van de Japanse bezetting in Z-O Azië.

Het laatste artikel gaat over het Waterbronpark in Apeldoorn. De gemeente Apeldoorn heeft uitgebreid beekherstel uitgevoerd o.a. in de wijk Orden en vele sprengen en beken “boven de grond” gehaald in het stedelijk gebied. Dit biedt natuur in de stad en zorgt voor betere waterafvoer bij verhoogd wateraanbod.

Op de agenda staan de Jaarvergadering op 30 maart in de Wenumse Watermolen en de Voorjaarsexcursie naar de nieuwe natuur in Tongeren en het dal van de Smallertse Beek op 22 april 2017, zie de agenda.

(De omslagfoto is niet, zoals op pagina 3 van de Wijerd vermeld, het Apeldoorns Kanaal bij Loenen. Deze foto is de Paardengracht van Kasteel Middachten, De Steeg. De fotograaf is Jan van de Lagemaat. Onze excuses.)

Nieuwsgierig geworden? Bestel een exemplaar bij het secretariaat, Mevr. Zwier Hottinga-Doornbosch, info@sprengenbeken.nl, tel: 0578 631459

Of wordt donateur. Dit kan al vanaf € 20,- per jaar. Zie hier.