Nieuwe Wijerd Juni is uit!

De nieuwe “Wijerd” is weer verschenen. Het blad voor de liefhebbers van Beken en Sprengen en alles wat daarbij hoort en voor liefhebbers van de natuur op de Veluwe.

Water was voor de Veluwe van oudsher van groot belang. Zo is er de papierindustrie ontstaan. Voor het maken van bankbiljetten een ander proces als voor “gewoon” papier. De bankbiljetten werden en worden gemaakt in de huidige papierfabriek Arjo Wigging Security. Er wordt geen gebruik meer gemaakt van sprengenwater, maar met dieptepompen wordt water uit de bodem opgepompt. Door een grote mate van recycling wordt de hoeveelheid water zoveel mogelijk beperkt. Dit en meer kunt u lezen in een boeiend artikel over de Ugchelse sprengen.

Landgoed “De Keijenberg” kent een enorme geschiedenis. Van heel vroeger tot de 2e wereldoorlog. Ook nu zijn er op het, inmiddels door Staatsbosbeheer aangekochte, landgoed nog beken en water te vinden.

Wilt u ook wel eens weten hoe het komt dat die beken zo mooi onderhouden worden, lees dan deel 1 van een artikelenserie over contactpersonen van de Bekenstichting. Egbert van Gessel en “zijn” Eerbeekse Beek. En verder nog: een project in Arnhem, waar schoolkinderen een beek hebben gemaakt, een stuk over het boek “Veluwe Buitengewoon” van Gert Jan Blankena en de aankondiging van de nieuwe Bekenpadgids Vaassen.
Kortom, er is weer voldoende plezier te beleven aan de nieuwe Wijerd.

Bestel een exemplaar bij het secretariaat,
Mevr. Zwier Hottinga,
mail: info@sprengenbeken.nl
tel: 0578 631459