Orderbeek – Nieuwe loot aan het bekenstelsel

ORDERBEEK – Nieuwe loot aan het bekenstelsel

(Het volgende artikel is verschenen in de Stentor van 3 januari 2014. De tekst is van Bert Felix)

De gemeente Apeldoorn begint deze of volgende maand met het herstel van een flink deel van de Orderbeek. Het gaat om het gedeelte tussen de Laan van Spitsbergen en de Jachtlaan. Een groot deel van het traject loopt door de Frans van Mierisstraat en de Zanderijweg. Het werk is opgeknipt in zes delen, die na elkaar worden uitgevoerd.


Grotere kaart weergeven

Nadat de afgelopen weken al een oude vervuilde beekbodem in de Zanderijweg is opgeruimd, begint binnenkort het echte graafwerk. Het herstel van de beek wordt in augustus afgerond, waarna in het najaar nog nieuwe bomen volgen. De beek komt aan de noordkant van de Frans van Mierisstraat en de Zanderijweg. Woningen in de straat kunnen een speciale goot in de tuin krijgen om hun regenwater bovengronds op de beek te laten afvloeien. De gemeente hoopt de goten ook in andere buurten aan te leggen.

,,Je maakt heel zichtbaar dat het ook om het afkoppelen van regenwater van het riool gaat, een duurzame oplossing voor de opvang van regenwater’’, zegt ontwerper Theo Straatsma van de gemeente Apeldoorn.

Het herstel van de Orderbeek begint bij de voormalige Caretex-locatie, waar vorig jaar een nieuwbouwbuurt is verschenen. De beek loopt van de duiker onder de Laan van Spitsbergen over een vernieuwd talud naar een pleinachtig punt net voor de Laan van Orden. Daar komt een kleine waterval die het hoogteverschil zichtbaar maakt, dat in vroegere tijden werd gebruikt door de Ordermolen. Naast de waterval komt een vistrap. Met een muurtje erbij moet het een mooi punt in de wijk worden, net tegenover het parkje.

Herstel van de Orderbeek in de Frans van Mierisstraat en de Zanderijweg. De huizen krijgen er bruggetjes. (Artist impression Gemeente Apeldoorn)

Herstel van de Orderbeek in de Frans van Mierisstraat en de Zanderijweg. De huizen krijgen er bruggetjes. (Artist impression Gemeente Apeldoorn)

In de Frans van Mierisstraat en de Zanderijweg komen veertig bruggetjes over de vernieuwde beek, waardoor de bewoners met hun auto bij hun woningen kunnen komen. Halverwege volgt nog een vernieuwing van het speelveld, waar een waterspeelplek komt. De ontwerpers van de gemeente hebben samen met kinderen uit de buurt een ontwerp gemaakt, dat momenteel wordt uitgewerkt.

Helemaal zuiver in de leer is het herstel van de beek niet. Aanvankelijk lag de Orderbeek namelijk achter de huizen aan de zuidkant van de Zanderijweg. Alleen een sprengkop van de Driehuizer spreng lag in de Zanderijweg.

Door de grasberm van de Zanderijweg voor de nieuwe beekloop te gebruiken, blijven particuliere tuinen ongemoeid en profiteren meer aanwonenden, en voorbijgangers, van het herstel. Wadi’s, verdiepte plekken om water tijdelijk op te vangen, komen er niet. Daarvoor is er te weinig ruimte in het gebied. Die is er wel in het volgende deel van het beekherstel, dat ten zuiden van de Jachtlaan verder moet gaan.

Volgens plan wordt ook het beekgedeelte tussen sprengkoppen en Laan van Spitsbergen aangepakt. Daar krijgt de beek een fraaie loop, met wateropvang en ecologie, op het kazerneterrein.

Fedor Buitenhuis heeft zelf alvast een goot aangelegd langs zijn huis. Een extra lange, want zijn regenpijp zit aan de achterzijde van zijn woning aan de Zanderijweg. Buitenhuis noemt de afkoppeling van regenwater een mooi idee. ,,Waarom water bij de rioolzuivering zuiveren dat al schoon is.” (foto Cees Baars)

Fedor Buitenhuis heeft zelf alvast een goot aangelegd langs zijn huis. Een extra lange, want zijn regenpijp zit aan de achterzijde van zijn woning aan de Zanderijweg. (foto Cees Baars)

Inmiddels hebben zich 35 gezinnen aangemeld voor de afkoppeling van regenwater en zijn er enkele proefgoten aangelegd om meer bewoners over de streep te halen. Buurtbewoner Fedor Buitenhuis kon niet wachten op de gemeente. Hij legde nu al een gootje aan bij zijn huis. ,,Ik vind het een heel mooi idee, dat afkoppelen van regenwater. Waarom water naar de rioolzuivering laten gaan dat al heel schoon is’.”

Aanmelden is nog mogelijk op www.apeldoorn.nl/beken.