Deze in de middeleeuwen gegraven sprengenbeken zijn zonder meer uniek. Met hun watertoevoer dreven ze in die tijd de voor de economie zo belangrijke watermolens aan. Daarmee werd onder meer graan verwerkt en papier en koper geproduceerd. De Veluwe is nagenoeg het enige gebied in Europa waar deze door de mens gegraven en aangepaste beken voorkomen.
Tegenwoordig zijn er andere energiebronnen en maken beken en sprengen deel uit van ons nationaal cultuurhistorisch erfgoed. We kunnen genieten van de prachtige natuur waarin ze stromen met prachtige flora en bijzondere diersoorten. Op tal van plekken zijn nog watervallen te zien, soms nog compleet met eeuwenoude watermolens en wijerds, de bovenstroomse voorraadbassins voor beekwater.
Helaas zijn er ook bedreigingen. Door wateronttrekking, verdroging en klimaatverandering hebben onze sprengen en beken het moeilijk en wordt de watervoerendheid ernstig bedreigd. De 150 sprengenbeken hebben daarom aandacht en bescherming nodig. De Stichting tot Behoud van de Veluwse Sprengen en Beken, kortweg de Bekenstichting, zet zich al meer dan 40 jaar in voor het behoud en herstel van de sprengenbeken en stelt zich op als beschermvrouw en waakhond van de in hydrologisch-, landschappelijk- en cultuurhistorisch opzicht beeldbepalende beken en sprengen die samen unieke ensembles van beekdalen vormen op de Veluwe.
Er is geld nodig om dit unieke landschap een toekomst te geven. Steun ons door donateur te worden. Met uw steun staan we sterker en kunnen we meer bereiken. Al vanaf 20 euro per jaar bent u donateur, ontvangt u vier keer per jaar ons interessante blad De Wijerd en bent u welkom op onze excursies en lezingen.

Logo van de bekenstichting
Het logo van de Bekenstichting bestaat uit een watermolenrad en een ijsvogel.
Het watermolenrad symboliseert de cultuurhistorische waarden van de Veluwse sprengenbeken. Door de stroming en de val van het water wordt het rad in beweging gebracht en levert zo de energie voor de watermolen.
De staalblauwe ijsvogel is karakteristiek voor de natuurwaarden van de Veluwse sprengen en beken. De ijsvogel voelt zich het meest thuis bij helder stromend water waarin voldoende visjes te vangen zijn en het liefst nog met steile oeverwanden om een nest te bouwen.
Adres
Het adres van de Stichting tot Behoud van de Veluwse Sprengen en Beken is:
Secretariaat: Mevr. Z. Hottinga-Doornbosch
Kerkweg 10
8193 KK Vorchten
T. 0578-631459
E. info@sprengenbeken.nl
I. www.bekenstichting.nl
Facebook: www.facebook.com/Bekenstichting
Bankrekening: NL 63 TRIO 0788 8537 32 (t.n.v. Behoud Sprengen en Beken)