Publicaties van derden

 

40 Favoriete wandelingen: Wandelboekje van natuurvrienden

omslag WandelboekjeKomt, makkers, mee naar buiten!’ schreven natuurvorsers Eli Heimans (1861-1914) en Jac. P. Thijsse (1865-1945) in 1900 in het Wandelboekje voor Natuurvrienden. Hun zeer populaire boek was bedoeld ‘om erop uit te trekken en met open oogen rond te zien in de natuur’. Ruim een eeuw later lieten 40 prominente bestuurders van natuurbeschermingsorganisaties zich door Thijsse en Heimans inspireren. Publicist en wandelaar Wim Huijser verzamelde hun favoriete wandelingen in het Wandelboekje van natuurvrienden. Het boek is een ode aan Thijsse en Heimans – het bevat fragmenten van het oude ‘Wandelboekje’ – en biedt tegelijkertijd een gevarieerde, actuele staalkaart van Nederlandse natuur- en landschapsorganisaties.

Bovenal is het een uitnodiging om de natuur aan den lijve te ervaren in 40 favoriete wandelingen, van de Helderse duinen tot het Limburgse Eyserbos, en van de Hoeksche Waard tot het Haaksbergerveen. Want het natuurlandschap mag dan veranderd zijn, het motto van Heimans en Thijsse geldt nog altijd.

Wandelboekje van natuurvrienden
Samenstelling Wim Huijser en Harry Harsema
Voorwoord Frank Berendse

Prijs: 20 euro / paperback / 256 pag. genaaid met ronde hoeken
/ inclusief routekaarten / 13×19,5 cm / full colour / juni 2016
/ ISBN 978-90-75271-973 / www.uitgeverijblauwdruk.nl /

 


 

Nieuwsbrieven Water Natuurlijk Vallei en Veluwe

Op de Website van “Water Natuurlijk Vallei en Veluwe” kunt u ook hun Nieuwsbrieven lezen.
In die van april 2016 staat onderstaand bericht over de BekenAtlas.
nieuwsbrief

Klik hier voor meer informatie.

 


 

Wandelen langs beken op de Veluwezoom

De VVV Arnhem Nijmegen heeft een aantal lokale ‘wandelommetjes’ ontwikkeld. Ze lopen door het stroomgebied van beken en sprengen op de Veluwezoom. De routes hebben ieder een lengte van 6 tot 10 kilometer en kunnen worden gestart vanuit Velp, Spankeren en Laag Soeren. De routes zijn op internet te bekijken:

Naar verwachting worden er nog meer routes ontwikkeld langs beken en sprengen in de gemeente Rheden.

 


 

Het natuur- en cultuurlandschap van Hattem

2014-05 Het natuur en cultuurlandschap van HattemDat is de titel van een boekje dat uitgegeven is door de Vereniging Landschap en Milieu Hattem. Ons bestuurslid Ans Braakenburg schreef het verhaal over het ontstaan van de verschillende landschapsvormen rond Hattem. Alice van Zaal, Jannie Visscher en Jannes Hoeksema verzorgden twee wandelingen in de gemeente Hattem en een fietstocht langs de IJssel. Het boekje is aangeboden aan burgemeester Wiggers die het met genoegen in ontvangst nam. Veel mensen zijn zich bewust van de unieke omgeving van Hattem, maar weten vaak niet hoe die ontstaan is. Het boekje geeft daarover informatie met veel foto’s.
Het boekje is voor 6,75 euro verkrijgbaar via dabraakenburg@kpnmail.nl of tel. 038 4442471

 


 

Vaassen, een cultuurhistorische wandeling
Veerle Simons. 
De wandeling leidt ook langs sprengen en beken en oude molenplaatsen.

Uitgegeven door Matrijs, Utrecht. Prijs 9,95 euro.

 


 

De Renkumse en Heelsumse Beekdalen. Een cultuurhistorische wandelgids.
Ruud Schaafsma, in samenwerking met IVN Zuidwest Veluwezoom.
In dit boek, dat een tweeluik vormt met de cultuurhistorische wandelgids De Oosterbeekse en Doorwerthse beken, spelen de Renkumse en Heelsumse beken de hoofdrol, samen met de negentien watermolens die eeuwenlang in deze regio door het beekwater werden aangedreven. Daarnaast wordt aandacht besteed aan het ontstaan van het gebied, de boeiende geschiedenis van beide beekdalen en aan de flora en fauna die er gedijen.
In alle jaargetijden is het een genot om door de Renkumse en Heelsumsebeekdalen te wandelen en de rijke natuur te bewonderen.
‘De Renkumse en Heelsumse beekdalen’ is daarbij, met haar zes losbladige wandelroutes, een onmisbare gids. Daarnaast is het boek een prachtig werk voor iedereen.

Uitgegeven door Matrijs, Utrecht. Prijs: 19,95 euro. Verzendkosten 3 euro.
Deze gids is ook via de Bekenstichting te verkrijgen (info@sprengenbeken.nl). Verzendkosten bedragen 3 euro.

 


 

De Oosterbeekse en Doorwerthse beken. Een cultuurhistorische wandelgids
Ruud Schaafsma, in samenwerking met IVN Zuidwest Veluwezoom.
Deze gids laat de wandelaar het landschap beleven en wijst op de bijzondere details. Cultuurhistorie en natuur gaan hierbij naadloos in elkaar over. Drie wandelroutes worden apart beschreven en zijn als losbladige wandelkaarten bijgevoegd.

Uitgegeven door Matrijs, Utrecht. Prijs 14,95 euro.

 


 

Artikel Kopermolen Zuuk op Epernet.nl

Op www.epernet.nl verscheen een interessant artikel over de Kopermolen in Zuuk “Woar blif de tied: De Kopermolen in Zuuk” door Gert van den Esschert.

Om te openen klik hier.