Publicaties van derden

Bescherming van Biodiversiteit, een weerbarstige uitdaging

Mei 2020: In het boek ‘Bescherming van Biodiversiteit, een weerbarstige uitdaging’ wordt een overzicht gegeven van de belangrijkste knelpunten bij het beschermen van de biodiversiteit in Nederland; daarnaast worden aanzetten gegeven om tot een beter beleid te komen. Op 24 april zou de presentatie van het boek plaatsvinden tijdens een minisymposium in het Natuurmuseum Brabant in Tilburg. Hierbij zou het eerste exemplaar aangeboden worden aan Alex Brenninkmeijer, voormalig ombudsman van Nederland. Uiteraard kan deze presentatie niet meer plaatsvinden. Wel is het boek beschikbaar en kan vanaf 24 april besteld worden bij de boekhandel of de uitgever (www.picturespublishers.nl). Het boek kan tot 1 juni besteld worden tegen de voorintekenprijs van € 34,95.

De auteurs: Jan van der Straaten, Willem van Kruijsbergen en Henk Sierdsema tel 0653967416 en www.saxifraga.nl;

De uitgever Pictures Publishers, Woudrichem. www.picturespublishers.nl.

40 Favoriete wandelingen: Wandelboekje van natuurvrienden

omslag WandelboekjeKomt, makkers, mee naar buiten!’ schreven natuurvorsers Eli Heimans (1861-1914) en Jac. P. Thijsse (1865-1945) in 1900 in het Wandelboekje voor Natuurvrienden. Hun zeer populaire boek was bedoeld ‘om erop uit te trekken en met open oogen rond te zien in de natuur’. Ruim een eeuw later lieten 40 prominente bestuurders van natuurbeschermingsorganisaties zich door Thijsse en Heimans inspireren. Publicist en wandelaar Wim Huijser verzamelde hun favoriete wandelingen in het Wandelboekje van natuurvrienden. Het boek is een ode aan Thijsse en Heimans – het bevat fragmenten van het oude ‘Wandelboekje’ – en biedt tegelijkertijd een gevarieerde, actuele staalkaart van Nederlandse natuur- en landschapsorganisaties.

Bovenal is het een uitnodiging om de natuur aan den lijve te ervaren in 40 favoriete wandelingen, van de Helderse duinen tot het Limburgse Eyserbos, en van de Hoeksche Waard tot het Haaksbergerveen. Want het natuurlandschap mag dan veranderd zijn, het motto van Heimans en Thijsse geldt nog altijd.

Wandelboekje van natuurvrienden
Samenstelling Wim Huijser en Harry Harsema
Voorwoord Frank Berendse

Prijs: 20 euro / paperback / 256 pag. genaaid met ronde hoeken
/ inclusief routekaarten / 13×19,5 cm / full colour / juni 2016
/ ISBN 978-90-75271-973 / www.uitgeverijblauwdruk.nl /

Nieuwsbrieven Water Natuurlijk Vallei en Veluwe

Op de Website van “Water Natuurlijk Vallei en Veluwe” kunt u ook hun Nieuwsbrieven lezen.

Klik hier voor meer informatie.Het natuur- en cultuurlandschap van Hattem

2014-05 Het natuur en cultuurlandschap van HattemDat is de titel van een boekje dat uitgegeven is door de Vereniging Landschap en Milieu Hattem. Ons bestuurslid Ans Braakenburg schreef het verhaal over het ontstaan van de verschillende landschapsvormen rond Hattem. Alice van Zaal, Jannie Visscher en Jannes Hoeksema verzorgden twee wandelingen in de gemeente Hattem en een fietstocht langs de IJssel. Het boekje is aangeboden aan burgemeester Wiggers die het met genoegen in ontvangst nam. Veel mensen zijn zich bewust van de unieke omgeving van Hattem, maar weten vaak niet hoe die ontstaan is. Het boekje geeft daarover informatie met veel foto’s.
Het boekje is voor 6,75 euro verkrijgbaar via dabraakenburg@kpnmail.nl of tel. 038 4442471


Vaassen, een cultuurhistorische wandeling

Veerle Simons. 
De wandeling leidt ook langs sprengen en beken en oude molenplaatsen.

Uitgegeven door Matrijs, Utrecht. Prijs 9,95 euro.


De Oosterbeekse en Doorwerthse beken. Een cultuurhistorische wandelgids

Ruud Schaafsma, in samenwerking met IVN Zuidwest Veluwezoom.
Deze gids laat de wandelaar het landschap beleven en wijst op de bijzondere details. Cultuurhistorie en natuur gaan hierbij naadloos in elkaar over. Drie wandelroutes worden apart beschreven en zijn als losbladige wandelkaarten bijgevoegd.

Uitgegeven door Matrijs, Utrecht. Prijs 14,95 euro.