Putten, maart 2012

Foto Marjolein Banis: De molenplaats van de voormalige Vanenburger Molen. Links de oude beek met op de achtergrond muurresten, rechts de huidige beekloop.

Putten, maart 2012
Aan de Engersteeg bij Putten heeft de Papiermolen van het Huis Vanenburg gestaan. De molen is in 1661 of kort daarna aan de Schoonderbeek op het landgoed Vanenburg gebouwd. In 1871 werd de papierproductie beƫindigd en in 1874 werd de molen voor afbraak verkocht. Er bleef een watervalletje maar ook deze is na 1918 afgebroken. Ook werd de beekloop verlegd en naast en parallel aan de Engersteeg gebracht. Er zijn echter nog altijd muurresten van de waterval in de oude beekloop te zien. Het Puttens Historisch Genootschap heeft het plan om de oorspronkelijke waterval te herstellen. Daarbij wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de originele aanwezige stenen. Om de waterval te laten functioneren moet ook de oorspronkelijke beekloop worden hersteld. Het genootschap hoopt dat de werkzaamheden nog dit voorjaar beginnen.

TV Gelderland zond hierover op 17 augustus 2012 als onderdeel van het nieuws deze video (van 1:57 tot 3:00) uit. Geplaatst met toestemming van Omroep Gelderland.