Readskonkbearzerûch

Ook op de Veluwe groeit en bloeit deze mooie waterplant. Met name in de Smallertse Beek. Op de hoek van de Bloemhofweg en de Vaaassensebinnenweg heeft het Waterschap hierover een instructief informatiebord geplaatst.

Readskonkbearzeruch =  Duizendknoopfonteinkruid in het Fries

Readskonkbearzeruch = Duizendknoopfonteinkruid in het Fries

Duizendknoopfonteinkruid is een vaste waterplant die behoort tot de fonteinkruidfamilie. De Potamogeton polygonifolius bloeit van mei tot augustus met groene bloemen. De bloeiwijze is een aar. De aarsteel is dunner dan de stengel en overal even dik. De vrucht is een 2-2,5 mm lang nootje, dat stomp en gekield is. De zaden zijn roodbruin.De drijvende, 2-5 cm lange bladeren hebben een leerachtige bladschijf en een lange bladsteel. De nerven van de ondergedoken, doorschijnende bladeren zijn niet opvallend. De steunblaadjes zijn 1-5 cm lang. De plant wordt 10 tot 60 cm hoog en vormt een wortelstok. De plant komt in het algemeen voor op zandgronden in ondiep, voedselarm water.  (bron: Wikipedia)
Haar verspreiding is te vinden op http://www.verspreidingsatlas.nl/1000
Ook wij op de Veluwe -en onze gasten- kunnen ervan genieten. Onze fraaie beken zijn een ideale leefplaats voor deze planten. Maar dan moet er wel water in de beek stromen.

2014-04 Readskonkbearzeruch 2

Wie heeft meer informatie over de Readskonkbearzerûch ?

Jan van de Velde