Verrassende lessen in de Geoweek

Vorige week (18 t/m 21 mei 2015) hebben we meegewerkt aan het geven van gastlessen aan leerlingen in het basis en voortgezet onderwijs in het kader van de Geoweek (zie ook hier).

Wiebe Kiel ging naar groep 7 van  CBS “Het Startpunt” in Ede en de volgende dag naar de Vrije School Valentijn in Harderwijk. Leerlingen van groep 8 van de Holtbanck in Rheden kregen Marianne Poorthuis van de Bekenstichting en studenten van Larenstein op bezoek.
(verslag gaat verder onder de foto’s)

Ede-11 Ede-5 Ede-22
Ede-12 Ede-8 Ede-1
Ede-19 Ede-21 Harderwijk Leuvenumse Beek (7)
Harderwijk Leuvenumse Beek (3) Harderwijk Leuvenumse Beek (1) Harderwijk Leuvenumse Beek (5)

In de ochtenduren werden de leerlingen aan de hand van een PowerPoint presentatie goed voorbereid op de expeditie. Wiebe en Marianne van de Stichting tot Behoud van de Veluwse Sprengen en Beken namen de kinderen mee op een reis door te tijd. Hoe is het Veluws landschap ontstaan in de ijstijd en  hoe komt het dat er zo’n voorraad water in de grond zit? Hoe zijn de beken ontstaan in de middeleeuwen en welke relatie is er met de molenindustrieën in die tijd?  Maar ook hoe onderhoud je nu zo’n beek en wie is daarvoor verantwoordelijk? Allemaal vragen die uitvoerig aan de orde kwamen en waarover de leerlingen opdrachten maakten.

’s Middags werden de handen uit de mouwen gestoken. De kinderen van Het Startpunt bezochten de Heelsumse beek vlakbij het kerkje van Heelsum en de voormalige locatie van de watermolen op De Drieskamp. Gewapend met  schepnetten werd van alles gevangen en onderzocht.  Er was meer variëteit aan dierenleven dan ze verwacht hadden en met behulp van de professionals Wiebe en Rob Gerritsen van het Waterschap Vallei en Veluwe en konden ze allemaal benoemd worden.
De Harderwijkse leerlingen gingen naar de Leuvenumse Beek  ter hoogte van de Hierderweg.  Wiebe: “we vonden bijvoorbeeld  haften, kokerjuffers in verschillende vormen, een rivierdonderpad, kleine bermpjes en vlokreeftjes,  allemaal indicatoren die wijzen op zeer schoon water.”
In Rheden gingen de leerlingen op de fiets naar de start van de wandeling. Onderweg hebben ze gepicknickt. Marianne: “We hadden goed weer en de activiteiten waren aansprekend  voor de leerlingen. We hebben langs de Beekhuizense beek een groot veld met paarbladig goudveil gezien. De beestjes die ze gevonden hebben zijn: bloedzuigers, posthoornslak en een mannetje en vrouwtjes vlokreeft.” In het Rhedens Nieuws staat dit leuke artikel over de les.

De  begeleidende studenten van  Larenstein deden deze activiteit in het kader van een SLB opdracht (studieloopbaanbegeleiding).

De leerlingen van alle bezochte scholen zien nu hopelijk meer in en bij de beek dan degenen die niet op zo’n interessante excursie zijn geweest!