Voorst, maart 2012

Voorst, maart 2012
Waterschap Veluwe herstelt momenteel de Voorster Beek zo dat de oude, bochtige loop weer zichtbaar wordt. Bij de graafwerkzaamheden waar de beek in Voorst de Rijksstraatweg kruist stuitte men op restanten van de Nijenbeker Korenmolen: een oude stenen vloer, de vermoedelijke molengoot en een molensteen. Deze vondst is bijzonder. Het ontgravingsplan is nu aangepast zodat de molendelen in de grond blijven.
De Nijenbeker molen wordt al in 1296 genoemd. Het was een onderslagmolen, de Voorster waterkorenmolen. In 1372 is de molen verwoest. Na een lange onderbreking werd een nieuwe molen gesticht in 1597. Deze molen, een korenmolen met twee onderslagraderen was eigendom van het kasteel Nijenbeek. In 1931 werden de raderen en het stuwwerk weggebroken, gevolgd in 1935 door algehele afbraak.
In het boekje ‘Nederlandse Watermolens in oude ansichten’ staat over deze molen:
‘ De Nijenbeker molen, aan de benedenloop van de Voorster beek, vormde met zijn twee onderslagraderen aan het houten gebouwtje een van de schilderachtigste molentaferelen op de Veluwe. In 1296 heette deze molen, in het bijzonder wegens zijn schoepenraderen, in de volksmond ‘tredenmoelen’. De molen, die bij het kasteel Nijenbeek behoorde, werd in 1372 verwoest tijdens de oorlogen tussen de Hekerens en de Bronkhorsten, een strijd om de troon van het hertogdom Gelre. Tot de laatste partij behoorden de eigenaren van Nijenbeek. Pas in 1597 is de molen herbouwd. Sinds 1779 was de molen in handen van de molenaars. De molen is tot begin deze eeuw in gebruik geweest. Na 1920 kwam hij steeds meer tot verval en is in 1935 afgebroken.’